Takken

 

Kapoenen

 

Soms zie je wel eens een groep avontuurlijke kinderen, typerende met hun sjaal, leiders in uniform, in het straatbeeld van Lichtervelde passeren. Ja hoor, de kans is groot dat dit de speelse kapoenen zijn! Ben je 6 jaar en zeg je “dat wil ik ook proberen!”? Twijfel dan niet en kom zeker eens een kijkje nemen!

Met een gemotiveerde leidingsploeg staan we iedere zaterdagnamiddag van 14u tot 16u30 klaar om de kleinsten onder ons telkens opnieuw onvergetelijke namiddagen te bezorgen.

De wekelijkse scoutsactiviteiten van de kapoenen zijn een zaterdagnamiddag vol plezier en vertier om te ravotten en nieuwe vriendjes te maken! Soms kom je wat verlegen toe, maar na enkele minuten word je meegetrokken door de groep en begin je volledig open te bloeien. Iedere zaterdag staat er iets nieuws op het programma: een vergadering op wieltjes, een filmnamiddag, sport en spel, een bezoek aan het zwembad, een knutselactiviteit of zelfs een mega zot bosspel! Telkens met een andere inkleding. De scouts is meer dan spelen, het is ook groeien als kind in een aangename omgeving waarin iedereen zich thuis kan voelen. Dit is dan ook één van de aspecten die wij proberen uit te dagen.

Elk jaar sluiten we passend af met een schitterend kamp. Velen zullen voor de eerste maal enkele dagen weg zijn van huis, wat niet gemakkelijk is als je 6 jaar bent. Daarom bereiden de kapoenen hierop voor, door een slaapavond te organiseren om op die manier eens kennis te kunnen maken met hoe een kamp aanvoelt. Ouders helpen met het installeren, nemen afscheid en wij zorgen voor uw lieftallige kapoen. Kom je aansluiten bij de scouts en maak iedere zaterdagnamiddag één om niet meer te vergeten. Iedereen is welkom! Voor meer vragen of info: kapoenenleiding@scoutslichtervelde.be.

 

Welpen

 

Wanneer je 8 jaar geworden bent (je zit in het 3e leerjaar), ben je welkom bij de welpentak.  Momenteel staande gemotiveerde welpenleiders op je te wachten! We zullen je met veel plezier meenemen om samen te spelen, te ravotten en plezier te beleven.  Als welpenleiding hebben wij ook onze eigen visie over ‘leidinggeven’. Wat willen we bereiken met die  mannen, houden we gewoon bezig of zit er meer achter?

Er zit zeker meer achter! Scouting is voor ons samen dingen doen, samen dingen bereiken. We houden er niet van om zomaar spelletjes te spelen om onze tijd te vullen. We willen de welpen iets aanbieden waar ze in de toekomst nog iets mee zullen zijn. We willen zelfstandigheid kweken bij de mannen en hen bijbrengen dat we samen veel meer kunnen dan apart.  Soms spelen de welpen individueel tegen elkaar, maar ook veel in groepjes. Als er niet samengewerkt wordt, kan er niet gewonnen worden.  Ook schenken we aandacht aan problemen, ruzies bijvoorbeeld zijn niet altijd te vermijden, maar we trachten deze wel op een aanvaardbaren manier ‘samen’ op te lossen.

Wat onafscheidelijk is van de scoutsactiviteiten is de lach, het plezier die telkens op de welpengezcihtjes prijken.

We staan er (bijna) elke zaterdag voor u klaar tussen 13u45 en 16u30.  Ook bieden wij jullie zoon elk jaar een schitterend kamp aan. We proberen hier als welpenleiding telkens een onvergetelijk kamp van te maken. Voor  meer info of vragen: welpenleiding@scoutslichtervelde.be.

Een stevige scoutslinker
De welpentemmer

Wet welpen

De welp volgt de oude wolf,
de welp is moedig en houdt vol

 

Gebed welpen

Heer
Leer ons flinke welpen worden
Leer ons helpen, luisteren en blij zijn
We vragen het aan onze heer Jezus
en samen zullen wij ons best doen.

 

Jongverkenners

Er op uit trekken in de natuur, ‘s avonds rond een kampvuur zitten, een partijtje baseball, je eigen potje koken op een houtvuur, nachtspelen, 12-urenspel, vlotten bouwen, hike, een heus tentenkamp… Bij de jongverkenners leer je als team samen te werken, leer je je troeven en zwaktes kennen en deze in teamverband goed te gebruiken.

Je krijgt meer inspraak in de activiteiten, je beslist hoe langer hoe meer wat je wel en niet wil doen als opgroeiende puber. Als je denkt dat deze dingen wel eens fijn kunnen zijn en je bent tussen 11 en 14 jaar, dan ben je welkom bij de jongverkenners. De activiteiten gaan elke week van 14u tot 17u op zaterdag door. Tijdens het voetbalseizoen wordt er maandelijks een activiteit op vrijdagavond gepland

Voor meer vragen of info: jongverkenners@scoutslichtervelde.be.

 

Wet jongverkenners

Een jongverkenner is een eerlijk en blij kameraad
Hij doet mee en zet zich in
Hij wil winnen maar kan verliezen
Hij is een opmerkzaam ontdekker
Hij leeft oprecht tegenover God
Hij is fijn in zijn optreden
Hij draagt zorg voor hetgeen hij gebruikt
Hij helpt graag waar hij kan

Gebed jongverkenners

Heer, we zijn blij hier samen te zijn
Wij danken u dat we stilaan mogen ontdekken:
De schoonheid van de natuur
De spanning van de tocht
De fijne momenten rond het kampvuur
Wij durven u vragen:
Help elk van ons meer vreugde te vinden in het spel,
meer vriendschap te ervaren in het samenzijn
Zo  zal hier in ons midden iets groeien van uw droom
Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

 

Verkenners

 

Wie tussen 14 en 17 jaar is en graag zelf plannen en afspraken maakt, wil kunnen beslissen en experimenteren, of graag op het gemak met vrienden samen zit, kan de zaterdagnamiddag bij onze verkenners terecht tussen 14u en 17u. Ook voor grotere projecten zoals het maken van een film of het uittekenen en sjorren van een grote constructie schrikken verkenners niet terug. Al doende leren ze grotere uitdagingen aan te gaan en zichzelf en de anderen tot een hoger niveau te tillen, samen met hun leiding. Zij bezorgen hun verkenners elke week opnieuw een gezonde mix van avontuur, uitdagingen, amusement, gezelligheid en nog zoveel meer.

Voor meer info of vragen: verkennerleiding@scoutslichtervelde.be.

 

Wet verkenners

Een jongverkenner is een eerlijk en blij kameraad
Hij doet mee en zet zich in
Hij wil winnen maar kan verliezen
Hij is een opmerkzaam ontdekker
Hij leeft oprecht tegenover God
Hij is fijn in zijn optreden
Hij draagt zorg voor hetgeen hij gebruikt
Hij helpt graag waar hij kan

Gebed verkenners

Heer, we zijn blij hier samen te zijn
Wij danken u dat we stilaan mogen ontdekken:
De schoonheid van de natuur
De spanning van de tocht
De fijne momenten rond het kampvuur
Wij durven u vragen:
Help elk van ons meer vreugde te vinden in het spel,
meer vriendschap te ervaren in het samenzijn
Zo  zal hier in ons midden iets groeien van uw droom
Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

JIN’s

JIN’s zijn helemaal anders dan verkenners, nu is het aan hen. De leiding wordt vanaf nu meer een begeleiding, de leiding laat hen met andere woorden vrij in hun handelen. Het is d ebedoeling dat de JIN’s zelf van dit werkjaar een fantastisch jaar maken.

een JIN-jaar is een voorbereidend jaar op leiding, maar eigenlijk is het geen voorbereidend jaar. We streven er niet naar elke week bezig te zijn om van de JIN’s goeie leiding te maken. Enkel 3 vergaderingen dit jaar gaan we een activiteit voor de jongere takken voorbereiden, de kapoenen mogen zich aan een heel speelse activiteit boordevol plezier verwachten, de welpen aan een uitdagend, spannend en gewaagd spel en de jongverkenners aan iets grensverleggends. Deze activiteiten worden voorbereid door de JIN’s, besproken met ons (de begeleiding) en dan samen met de betreffende tak-leiding aan de gasten aangeboden.

De rest van het jaar bepalen de JON’s zelf, via een eigen maandprogramma plannen ze de wekelijkse activiteiten die ze dan ook zelf; individueel of in groepjes uitwerken. Dit gebeurt natuurlijk allemaal binnen de vaste scoutsgrenzen.

De wekelijkse vergadering gaat door uin perfect uniform van 14u tot 17u. Met die wetenschap dat JIN’s nog graag eens napraten tussen cola en/of pint.

JIN = Jij en Ik een Noodzaak